Den skjulte gift i vores mad

WHO anbefaler maks. 25 g sukker om dagen. Men de fleste af os overskrider den anbefalede mængde mange gange, ofte uden at vi er klar over det. Der er sukker i rigtig mange fødevarer, og det er ikke altid lige nemt at genkende sukker på ingredienslisten. Vil du gerne vide, hvordan du finder det skjulte sukker? Vi viser dig, hvordan du kan undgå at falde i sukkerfælden og giver dig passende alternativer, der hjælper med at undgå et højt sukkerindtag. 

Hvad gør sukker ved os, og hvornår er det skadeligt?

Vi spurgte ernæringseksperten, Stefanie Bürge, om hendes holdning til søde fødevarer med et dårligt ry:

Vores organer, muskler og celler er afhængige af sukker – det bliver brugt som brændstof. Men sukker betyder ikke nødvendigvis raffineret sukker: Vores krop kan sagtens få den energi, den har brug for, fra proteinprodukter, frugt og til dels grøntsager. Fedt og protein omdannes også til energi, men processen tager længere tid. Vi har ikke brug for sukker for at overleve. Tværtimod er sukker skadeligt for vores sundhed, hvis vi indtager det uovervejet, uden at vide det og i rå mængder.

Rent sukker, som det der findes i læskedrikke, snacks eller sorbet, får blodsukkeret til at stige hurtigt. For at sænke blodsukkeret igen, frigives insulin. Insulin fremmer optagelsen af ​​sukker i vores celler, hvilket er livsvigtigt. Overskydende sukker lagres i kroppen. Store mængder sukker er lig med store mængder insulin. En hurtig stigning i blodsukkeret efterfølges typisk af et hurtigt fald i blodsukkeret, og det betyder, at vi bliver sultne igen.

Jeg taler tit med personer, der indtager drikkevarer tilsat sukker mellem måltiderne; f.eks. limonade eller frugtsaft. Disse drikkevarer giver også en stigning i blodsukkeret og frigivelse af insulin. Kroppen optager konstant energi og når aldrig til at nedbryde (fedt-)depoter. Hvis blodsukkerniveauet hele tiden svinger, kan det på sigt medføre overvægt og sygdom.

Hvad er ”skjult sukker”?

På produktemballagen kan man finde en ingrediensliste, som regel trykt med meget små bogstaver. Ingredienserne er angivet i faldende rækkefølge i forhold til den mængde, der er indeholdt i produktet Hvis sukker står øverst eller næstøverst på ingredienslisten, består en stor del af produktet af den såkaldte ”hvide gift”.

Listen afslører dog ikke altid, hvor meget sukker en fødevare faktisk indeholder. Producenter kan godt lide at bruge dæknavne. F.eks. sirup, dextrose eller vallepulver: Hvis der bruges forskellige sukkerarter i en fødevare, kan de enkelte mængde være små, og ingredienserne glider længere ned på ingredienslisten. På grund af det skjulte sukker er konsumenten slet ikke klar over, hvor meget sukker han faktisk indtager. 

Hvilke fødevarer indeholder skjult sukker?

Nogle gange er der sukker i fødevarer, hvor vi slet ikke forventer det. Og selv når det kommer til de produkter, som vi godt ved feder, bliver vi virkelig overraskede over at høre, hvor mange sukkerknalder, der faktisk er i det pågældende produkt. Er du klar til et par sukkersøde aha-oplevelser?

Ketchup

Det nok mest populære tilbehør til pommes frites er ketchup. Men hvis man tror, ​​​​at ketchup hovedsageligt består af tomater, på grund af den forførende røde farve, tager man desværre fejl. En 500 ml-flaske indeholder omkring 130 g sukker: Det svarer til 43 sukkerknalder!

Frugtyoghurt

En industrielt fremstillet frugtyoghurt fremstår som en sund snack eller et letfordøjelig morgenmadsprodukt. Som om: Hvis vi spiser et bæger med 150 g, indtager vi op til 6 sukkerknalder! (Det er 18 g.)

Vores tip til at smovse uden skjult sukker: Tilbered din egen frugtyoghurt – uden sukker og gerne med SteviaSweets naturlige sødme. Dette gøres nemt med opskriften Smoothie med bær og kikærter (vegansk).

Müslibar

Til den lille eftermiddagssult vælger vi ofte at spise en müslibar. Umiddelbart et godt valg. Eller er det? Hvis vi ser på mængden af sukker, er det desværre ikke et godt valg. Müslibarer er rene sukkerbomber! En müslibar indeholder ca. 3 sukkerknalder i gennemsnit!

Du vil undgå sukker, men har ikke lyst til at undvære det lækre mellemmåltid? Vi har en udviklet en lækker opskrift: Hjemmelavet müslibarer (vegansk). til dig.

Syltede grøntsager

Om vinteren spiser vi gerne rødkål fra glas og om sommeren en drueagurk til grillmaden – hvem skulle tro, at der her faktisk er tale om en skjult sukkerfælde? Men hør bare her: I et stort glas på 700 g svømmer der faktisk 25 sukkerknalder rundt (77 g). Drueagurker (i glas på ca. 670 g) har et indhold på 12 g pr. glas svarende til 4 sukkerknalder.

Vi anbefaler derfor kontrolleret husmandskost: Prøv vores lækre opskrifter på syltede grøntsager og hjemmelavet pickles. 

Tomatsauce

Elsker du pasta med tomatsauce? Et glas med 400 g tomatsauce indeholder ca. 25 g sukker – det svarer til 8 sukkerknalder. 

Men bare rolig. Vi har naturligvis allerede udviklet en sukkerfri opskrift: Linsebolognese uden sukker.

Vingummibamser

Hvem er ikke vilde med dem, disse små farvestrålende lækkerbiskener. Men vidste du, at halvdelen af ​​vingummimassen består af sukker? 100 g vingummibamser indeholder 50 g sukker eller 27 sukkerknalder.

Nutella

Indrømmet. Vi ved godt, at chokoladesmørepålæg indeholder masser af sukker. Men hvis vi tager udgangspunkt i et glas med 450 g, bliver vi alligevel rystede over at opdage, at det indeholder hele 83 sukkerknalder – svarende til 250 g.

Chokolade

Denne udtalelse er vi fuldstændig enige i. Selv om vi godt ved, at en anden vigtig ingrediens i chokolade, udover kakao, er: sukker.

Æblejuice

En halv liter æblejuice indeholder 50 g frugtsukker. Med dette lille trick kan du reducere indholdet af sukker: Bland æblejuicen op med vand. En spritzer smager jo lige så godt som ren juice!

Frugtnektar

Frugtnektar indeholder kun lidt juice, men derimod masser af vand og sukker (både fruktose og tilsat sukker) – cirka 22 g pr. glas, svarende til syv sukkerknalder. Hvis du alligevel gerne vil forkæle dig selv med indholdets eksotiske smag, kan du vælge at tilsætte mere vand til nektaren. Du får stadig den blide smag, men sukkerindholdet reduceres.

Sodavand og limonade

Cola, Fanta, Sprite eller industrielt fremstillet limonade – de har alle én ting til fælles: Du har sikkert gættet det… Sukker! En flaske med 500 ml kan indeholde mellem 8 og 14 sukkerknalder. 

Hvad siger du til en sukkerfri udgave af iste? Ivores opskrift præsenterer vi dig for en lækker tørstslukker.

Energidrikke

Red Bull kan virke opkvikkende på kort sigt – indhold: 7 sukkerknalder pr. 250 ml. Vores sukkerfri forslag. Giver vedvarende energi. 

Cornflakes

Har du hang til sukkerglaserede cornflakes? Måden de hvirvler rundt i mælken og smelter i munden på – det er en fest. Men for hver 100 g indtager vi desværre også 12 sukkerknalder.  

Vi anbefaler den sukkerfri variant. Hvis du savner den søde smag, kan du tilsætte lidt StewiaSweet. SteviaSweet Crystal er perfekt til formålet. (En teskefuld SteviaSweet Crystal svarer til to teskefulde sukker.)

Hvilke alternativer til sukker findes der?

Så mange fødevarer. Så meget sukker. Sådan behøver det naturligvis ikke at være. Der er masser af muligheder for sødning, især i forbindelse med bagning og madlavning. Vi har undersøgt mulighederne nærmere og foretaget en sammenligning for dig.

Kan vi fungere uden sukker?

Det ville være bedre for vores krop, hvis vi undgik fødevarer med et højt sukkerindhold. Et liv uden sukker kræver dog en hel del viljestyrke. Sukker er en billig smagsgiver, og den figurerer derfor højt på fødevareindustriens ingrediensliste. Der gemmer sig sukker bag navne som malt, isomalt, bygmalt og skummetmælkspulver – det er altså ikke nemt at komme uden om de forræderiske sukkerfælder.

Som en lille hjælp har vi fra SteviaSweet iværksat en 30 dage-uden sukker-challenge. Er du frisk? Nedsæt dit sukkerforbrug i 30 dage og giv din krop den sukkerpause, den fortjener. Nærmere information finder du her.

Kunne du tænke dig flere oplysninger om Stevia eller vil du vide mere om, hvordan du får en sundere hverdag? Tøv ikke med at kontakte os.

Bemærk:
I vores beregninger har vi taget udgangspunkt i, at en sukkerknald vejer 3 g – det svarer til den tyske standard. I Schweiz vejer en sukkerknald derimod 4,4 g i gennemsnit.