Trangen til søde sager

Nogle får besøg af den hver dag. For andre er den et løst bekendtskab. Den kommer snigende om eftermiddagen, men også gerne i aftentimerne. Når den først har fundet sig til rette, er den svær at slippe af med igen. Denne stædige fyr går under navnet spisetrang. Den giver os lyst til at kaste os over maden. Men har den en favoritmad? Og hvor kommer den egentlig fra? Findes der måder at få den til at forsvinde på? Og hvis den stadig ikke vil forsvinde væk – kan det så hjælpe at gå til lægen? Vi undersøger spørgsmålene for dig og er klar med gode råd.

Hvad betyder spisetrang?

Spisetrang betyder, at vi har en usædvanligt stor trang til at spise noget salt, fedt eller sødt. Vores krop bruger f.eks. den slags spisetrang til at fortælle os, at den mangler vigtige næringsstoffer. Desuden kan hormonelle forandringer eller sygdomme være årsag til spisetrang.

Hvor kommer spisetrang fra?

Teenagere føler sig sultne, når de vokser, kvinder under graviditeten, og så har vi nok alle sammen prøvet at kaste os over en plade chokolade i frustration – trangen til at spise bestemte fødevarer kan have mange årsager.

Når vi indtager mange kulhydrater, påvirker det vores blodsukkerniveau. Det stiger lynhurtigt og øger insulinudskillelsen – hvilket får blodsukkerniveauet til at falde kraftigt igen. Resultatet er endnu engang for lavt blodsukker og sult. Nogle gange tror vi, at vi er sultne, når vores krop i virkeligheden føler tørst. Vores anbefaling: Drik et stort glas vand og se, om det er tilstrækkeligt.

Hvilke former for spisetrang findes der?

Trang til søde sager og kulhydrater

En enorm trang til kage, chokolade eller andre søde sager er nok den mest almindelige form for spisetrang. I dette tilfælde skriger kroppen med lavt blodsukker efter glukose for at kunne fortsætte med at yde. En anden udløser af trang kan være manglen på serotonin. (Eftersom denne neurotransmitter påvirker vores humør, kaldes den i daglig tale for ”lykkehormonet”).

Trang til salt mad

En trang til salt mad kan være tegn på en alvorlig sygdom i kroppen, såsom forhøjet blodtryk, diabetes eller en fejlfunktion af skjoldbruskkirtlen. Trangen kan også udløses af en belastende livsstil eller usund kost. En særlig form for trang til salt mad er usædvanlig stor trang til ost: Dette oplever vi især i stressede faser af livet, og når vi har calciummangel.

Spisetrang om aftenen

Spisetrang om aftenen opstår ofte, når vores krop har været nødt til at undvære for mange ting i løbet af dagen: Den er stresset, frigiver kortisol og får os til at spise alt, hvad vi kan komme i nærheden af, når trangen melder sig.

Hvordan undgår jeg spisetrang?

Vi har samlet et par enkle tips og vaner, der kan hjælpe med hhv. at stoppe spisetrangen og undgå den i det hele taget.

Måltider

Regelmæssige måltider hjælper mod uafbrudt appetit. Find faste spisetider, og hold dig til dem. Når din krop har vænnet sig til rutinen, vil din sultfølelse regulere sig selv.

Morgenmad

Det siger sig selv, at morgenmaden er et af dine faste måltider. Morgenmaden holder nemlig dit blodsukkerniveau stabilt.

Har du lyst til noget særligt tidligt om morgenen? I vores opskriftsdatabase finder du talrige idéer til lækker og sund morgenmad.

Drikkevarer

Vi forveksler ofte tørst med sult. Så snup altid et glas vand først, før du skynder dig at spise.

Motion

Motion forbrænder kalorier, så vi føler os sultne bagefter. Men på lang sigt kan motion dæmpe din appetit. Regelmæssig motion vil normalisere din sult.

Proteiner

En proteinrig kost med kylling, bønner eller kvark hjælper med at forhindre, at dit blodsukker går op og ned. Det giver dig mere energi til hele dagen.

Varme drikke

Erstat slik eller chokolade med en kop te. Især grøn te eller pebermynte-te kan være med til at dæmpe appetitten.

Bevidsthed

Vær opmærksom på din sult og vær ærlig over for dig selv. Er du tæt på at spise chokolade eller noget sødt, fordi du er ked af det eller stresset? Tænk over, hvad der kan ligge bag trangen, og om du virkelig har lyst til at spise noget. Hvis du spiser regelmæssigt, kan spørgsmålet let besvares ved at se på uret.

Hvornår skal jeg gå til lægen på grund af min spisetrang?

Hvis du kan nikke genkendende til følgende, anbefales det at gå til lægen: