Kritisk gennemgang af detox-kure

Detox. Afgiftning. Udrensning. Det er blevet moderne at befri vores kroppe for formodede giftstoffer – det skal rense os at undvære dem. Der findes lige så mange forskellige former for afgiftning, som der findes forskellige grunde til at gennemføre dem.

Faste findes i mange kulturer og religioner. Ofte handler det dog ikke længere om ritualer. Afgiftningskure, som er baseret på faste, tager udgangspunkt i hverdagens problemer. Nogle ønsker sig en sundere livsstil eller rduktionen af stress. Andre ønsker at afhjælpe fordøjelsesproblemer eller bekæmpe kroniske sygdomme som allergi, gigt og hormonelle forstyrrelser. Kure skal også hjælpe os med at tabe os. Men hvad gør de egentlig? Og hvad skal man være opmærksom på?

Hvad skal en afgiftningskur gøre?

Afgiftningsorganer som lever, nyre og tarm udskiller hver dag skadelige stoffer og affaldsstoffer. Derfor har en sund krop i og for sig ikke brug for yderligere afgiftning.

De, der spiser lidt eller ingen fast føde som en del af en afgiftningskur, håber at stimulere følgende processer:

  • Ved at holde sig fra mad frigøres toksiner, der er lagret i fedtvævet, fra cellerne. Derefter udskilles de via afgiftningsorganerne i lever, tarme, nyrer, lunger og hud.
  • Vi aflaster og renser tarmene.
  • Vores huds generelle udseende, men især forandringer som appelsinhud, forbedres på grund af dræningen af bindevævet.

Der er dog ingen videnskabelige beviser for, at disse processer rent faktisk har en effekt.

Hvilke kure findes der?

Der findes ingen ensartet definition af begrebet detox. Afgiftningskure har ingen retningslinjer, og derfor er der ingen standarder, som skal overholdes.

Afgiftningskure undgår alt for syreholdige fødevarer eller reklamerer for pulver med en rensende effekt. Selv yogaøvelser siges at afgifte. Derudover findes der et bredt udvalg af massage, kosmetiske produkter eller detox-plastre, som skal trække giftige stoffer ud af kroppen natten over. Desværre mangler der stadig videnskabelig dokumentation for effekten af eventuelle tilsætningsstoffer.

De kendteste detox-kure omfatter:

Detox med juice

Der findes en lang række juicekure for dem, som er interesseret. Grundlæggende drikker man masser af juice, vand uden kulsyre og te i løbet af dagen. Nogle kure er uden fast føde. Andre tillader ét måltid om dagen, som følger en madplan. Dem, som ønsker det, kan modtage en pakke, som ledsager dem i op til syv dage og – ud over instruktioner og motiverende hjælpemidler – ofte giver adgang til et fællesskab af ligesindede.

Afgiftning med shakes

Der findes mange former for afgiftning med shakes, således at en kur kan vare fra syv dage til en måned. Det grundlæggende princip er dog ens i alle tilfælde: Kroppen renses ved hjælp af forskellige shakes, som deltagerne selv blander, hvorved de prøver at opnå en ny indstilling til livet. Under kuren undværer man normalt ikke mad, men erstatter et måltid med en shake.

Afgiftning med kombucha

Kombucha er en drik, der fremstilles ved at fermentere sødet te ved hjælp af kombucha-svampen. Dens bakterier, syrer og B-vitaminer siges at aflaste leveren og bugspytkirtlen og støtte afgiftningsprocesserne i vores krop.

Detox-te

Under afgiftningen, som kan vare fra en uge til en måned, drikker man te med en angiveligt afgiftende virkning. Ingredienserne er forskellige fra producent til producent. Indtagelsen anbefales om morgenen, om aftenen eller om morgenen og aftenen. Der ændres ofte ikke ved kosten.

Detox wellness-ferie

Markedet tilbyder detox-wellness-ferier til alle dem, som ønsker at tage en helhedsorienteret tilgang til afgiftning. I en omfattende pakke får du massage, vandreture og tilpassede menuer. Hvis man vil, kan man samtidig bruge tiden til en detox fra de sociale medier: Mobiltelefonen bliver låst inde i et skab i en uges tid – og dermed står intet i vejen for at koncentrere sig om sig selv.

Hvor skal du være forsigtig?

Hvis du vælger at gennemføre en detox-kur på egen hånd og at undvære visse fødevarer, risikerer du at underforsyne din krop med vigtige næringsstoffer efter kort tid.

Med juicekuren risikerer du at give din krop for meget: Frugtjuice og smoothies indeholder naturligt meget sukker – derfor bør de kun indtages med måde. Det bedste ville være at undgå at tilsætte sukker til dine drikkevarer. Vi har i øvrigt masser af opskrifter på sukkerfri smoothies – smag for eksempel kiwi-spinat-smoothien eller bær-kikærte-smoothien.

Med detox-kure kan den tilsigtede gavnlige effekt for din krop hurtigt føre til en risiko for dit helbred. Der mangler videnskabelig dokumentation for effekten af alle detox-kure. Det er tvivlsomt, i hvor høj grad en sådan kur stimulerer stofskiftet. Det hurtige vægttab skyldes højst sandsynligt alene energirestriktion.

Konklusion

Effekten af detox-kure er ikke videnskabeligt bevist. Hvis man beskæftiger sig med potentielle forurenende stoffer i sin hverdag, får man et nyt syn på, hvad man spiser og hvad man gør. Om du tillader potentielle forurenende stoffer i din mad, dine kosmetiske produkter eller dit forbrug af sociale medier, afhænger i høj grad af dig selv og din adfærd.

Forebyggende foranstaltninger for helt at undgå at skulle afgifte kroppen og forblive sund: