Hvor kommer planten oprindeligt fra?
Stevia rebaudiana er hjemmehørende i Sydamerika. De indfødte i Paraguay gav planten navnet ”Caa-Hee”, som betyder honningblad eller sød urt. Disse første tilhængere af stevia sødede deres mate-te med fintmalede steviablade. Men de brugte det også til andet end lækre drikkevarer. Forskellige beretninger tyder på, at stammerne også udnyttede Stevia rebaudianas helbredende virkning. Planten bidrager til stabilisering af blodtrykket, og lindrer fordøjelsesbesvær samt lever-, bugspytkirtel- og ryglidelser. Inden for naturmedicin anvendes hele tørrede blade.
Opdagelse af sødestoffet
Den schweiziske botaniker Moisés Bertoni var den første til at foretage videnskabelige undersøgelser af Stevia rebaudiana, og han tilføjede i al ubeskedenhed, men også meget typisk, et ekstra navn: Siden da har plantens fulde navn været ”Stevia rebaudiana Bertoni”. Ovidio Rebaudi, en kemiker fra Buenos Aires, var den første til at isolere plantens indholdsstoffer. Disse to herrer har således banet vejen for, at sødemidlet stevia i dag er at finde på supermarkedernes hylder og i digitale indkøbskurve.
Hvor dyrkes Stevia-planten?
Til at begynde med voksede steviaplanten udelukkende på det sydamerikanske kontinent, primært i højlandet mellem Argentina, Brasilien og Paraguay. Her er klimaet tempereret/fugtigt, jorden er sandet og leret – et miljø, som stevia trives i.
Efterhånden er asiatiske lande, f.eks. Japan, Thailand, Sydkorea og Kina, blandt de største producenter af den populære sukkerplante. Men forskellige lande i EU vil også gerne dyrke den nye sødme. Den frostfølsomme Stevia rebaudiana har de bedste vækstbetingelser i middelhavsområdet, dvs. i Spanien, Frankrig og Portugal.
I Tyskland skrider dyrkningen af steviaplanten kun langsomt frem på grund af de ugunstige generelle forhold. Men det skyldes bestemt ikke manglende pionærånd. Universitetet i Hohenheim har beskæftiget sig med potentialet i den naturlige sukkererstatning siden 1998, og forsøg på at dyrke planten i Rheinland har kørt som feltforsøg siden 2002. Sødestoffet, der udvindes af bladene fra steviaplanten, har været tilgængeligt her i landet siden december 2011, hvor det blev godkendt i EU som fødevaretilsætningsstof.
Stevia-plantens indholdsstoffer
Stevia-bladenes søde smag kommer primært fra de to ingredienser: steviosid og rebaudiosid A. Opdaget af kemikeren Ovidio Rebaudi i slutningen af det 19. århundrede.
Vi har nu også kendskab til rebaudiosiderne A, C, D og E samt steviosid og dulcoside A, hvis indhold kan variere fra plante til plante. Mængdemæssigt dominerer steviosiderne (2 til 10 % af plantemassen) og rebaudiosiderne A og C (henholdsvis 2 til 4 % og 1 til 2 %).
Af alle steviolglykosider har rebaudiosid A den mest kraftige neutrale søde smag, mens de andre kan have en mere bitter eftersmag. Efter udførelse af en lang række tests har vi fundet frem til den optimale sammensætning af steviolglykosider til vores SteviaSweet produkter, hvilket gør os i stand til at opnå en optimal sukkerlignende sødme.
Fremstilling af det naturlige sødestof
Det tager lang tid at udvinde sødestofferne (steviolglykosiderne) fra stevia-planten. Den avancerede proces starter med, at vi trækker vandet ud af bladene. Derefter renses og filtreres steviolglykosiderne. Til sidst i fremstillingsprocessen blander vi de krystalliserede og tørrede steviolglykosider med naturlige aromastoffer, hvilket giver vores SteviaSweet-produkter en afrundet, sukkeragtig smag.
I hvilken doseringsform findes stevia?
Stevia-tilhængere har kunnet købe det naturlige sødemiddel i forskellige former siden EU-godkendelsen i 2011: Som dråber, tabletter, pulver, i flydende form eller som tørrede steviablade. De enkelte doseringsformer adskiller sig først og fremmest fra hinanden med hensyn til doseringen af den søde smag – stevia er 200 til 3.000 gange sødere end sukker.
Hos SteviaSweet har vi arbejdet længe på at gøre det muligt for alle at finde deres foretrukne smag og sødemidlet i den rigtige dosering. Og det er lykkedes ved at berige ekstraken fra stevia-planten med de rigtige ingredienser. Til SteviaSweet Crystal bruger vi erytrithol, som forekommer naturligt i for eksempel vandmeloner, pærer eller majs. I SteviaSweet Flydende har vi tilsat agave.