Er Stevia sundt?

Stevia udvindes af bladene fra Stevia rebaudiana-planten, som oprindeligt stammer fra Sydamerika. Her har Steviaplanten være brugt som sødemiddel i århundreder på grund af dens ekstraordinære sødme. Steviolglykosiderne i steviaplanten forarbejdes til sødemidlet Stevia, idet bladenes søde smag hovedsageligt skyldes to ingredienser: steviosid og rebaudiosid. Stevia-sødemidlet er ikke kun 200 gange sødere end sukker – det påvirker heller ikke vores blodsukkerniveau, ligesom sukker.

Har Stevia nogen sundhedsmæssige bivirkninger?

I 2011 blev steviolglykosider godkendt i EU som tilsætningsstof til fødevarer og er deklareret som sødestof E 960. Som en del af godkendelsesprocessen skulle sødemidlet Stevia gennemgå forskellige toksikologiske tests for at sikre, at sukkererstatningen hverken er kræftfremkaldende eller genotoksisk og ikke påvirker udviklingen af menneskets reproduktionssystem.  

For de enkelte fødevarekategorier gælder nøjagtigt fastlagte maksimale anvendelsesdoser. Den såkaldte ADI-værdi (Acceptable Daily Intake – Link til Wikipedia) definerer mængden af et stof, som vi trygt kan indtage hver dag hele livet. For stevioglykosider er ADI-værdien 4 milligram pr. kg kropsvægt. Ved en kropsvægt på 60 kg er det ensbetydende med 240 mg stevioglykosider – en næsten absurd høj mængde, som ingen nogensinde ville indtage: Omregnet til sukker ville det være 120 kg sukker om dagen!

Hvem er sødemidlet Stevia beregnet til?

Almindeligt bordsukker har stor indflydelse på blodsukkerniveauet. Dette er en af ​​grundene til, at mange ønsker et alternativ til sukker. Men kan Stevia indtages af alle, eller er der begrænsninger?

Sødestoffet steviolglycosid, som vi bruger til alle SteviaSweet-produkter, og de øvrige rent plantebaserede ingredienser påvirker hverken blodsukkeret eller insulinniveauet. SteviaSweet-produkter giver derfor en perfekt neutral sødme, som også personer med diabetes kan indtage.

Gravide og mødre, der ammer, kan uden betænkeligheder anvende Stevia i stedet for sukker. Hvis man er gravid eller ammer, kan ens ernæringsmæssige behov ændre sig. Sørg derfor for at dække dit daglige kaloriebehov med andre fødevarer og følg altid anvisningerne fra din læge.

Børn kan trygt indtage Stevia. Alligevel anbefaler vi, at Stevia kun indtages af børn over 3 år, da mindre børn og babyer har et andet ernæringsbehov end børn over 3 år og voksne.

Sødemidlet SteviaSweet er laktosefrit, vegansk og glutenfrit og kan uden betænkeligheder indtages af personer med cøliaki. SteviaSweet produkter er glutenfrie og let fordøjelige for alle og kan derfor være gavnlige for det generelle velvære som en del af en afbalanceret kost.

Fordele og ulemper ved Stevia-planten

Det naturlige sukkeralternativ byder på mange fordele, men også nogle potentielle ulemper.

FordeleUlemper
0 kaloriermanglende volumen ved bagning
velegnet til diabetikeredefineret maksimalt indtag pr. dag
forårsager ikke huller i tændernemere bitter eftersmag
forskellige doseringsformerdyrere end bordsukker

Ikke alle tilsyneladende svagheder opfattes som sådan, og objektive ulemper behøver ikke at være permanente.

Hos SteviaSweet har vi fundet ud af noget smart: I SteviaSweet Crystal, for eksempel, giver kombinationen af ​​stevia og erythritol sødemidlet nok volumen til bagning. Hvordan opnår du perfekte bageresultater med SteviaSweet? Det kan du læse mere om her.

Vi oplever smag vidt forskelligt. Der er mange, der netop godt kan lide Stevias lidt lakridsagtige smag. Vores produktchefer arbejder tæt sammen med produktudviklere i hele verden og bestræber sig altid på at tage højde for den nyeste viden og vores kunders behov for at kunne tilbyde dig det perfekte produkt af højeste kvalitet.

Hvorfor er de fleste sukkererstatningsprodukter med Stevia så meget dyrere end almindeligt bordsukker? Steviolglykosiderne fra steviaplanten kan ikke indtages rent, da de er 200-300 gange sødere end sukker. Faktisk ville blot én teskefuld være nok til en hel kage! Det ville helt sikkert volde en del besvær, hvis du selv skulle finde den rigtige dosering. For at lette håndteringen har vi fundet frem til den passende doseringsform til alle anvendelsesformål. Til det formål har vi beriget de fine små glykosider fra steviaplanten med bærestoffer, f.eks. erythritol. For at opnå den perfekte blanding og ensartethed gennemgår de enkelte ingredienser i dag en meget avanceret blandingsproces, der sikrer den høje kvalitet af vores SteviaSweet-produkter.